art-2

art-1

Press

Klicka på länkarna för att ladda ned artiklarna (PDF)

Del 3)

Du kan rida till musik, och låta den berika ridningen, även om du inte tävlar. FOTO: Tomas Holcbecher

Musiken gör dig till en bättre ryttare

Med goda råd från kürmakaren Inger Gemzell är det rätt lätt att bli en bättre ryttare, både på kürbanan och hemma.
- Man rider bättre till musik. Så är det bara, säger hon.

 

Tipstack till: Inger Gemzell
Text: Hege Hellström

På tävlingsbanan vill domarna se det vi jobbar med i den dagliga dressyren; harmoni, lösgjordhet, lätthet och självbärighet.
- Det domarna vill se kan vi inte slänga bort bara för att vi rider kür. Och det är själva poängen, med rätt musik kan det bli ännu mer harmoniskt, säger Inger Gemzell som är dressyrtränare och gör kürprogram.
Hon menar att ryttare kan växa av att rida till musik. 
- Man kan se tanterna som säger att de inte vill ha musik i ridhuset. Ofta rider de gnetigt och stretigt och de filar och jobbar, det är allt annat än harmoniskt.
Att rida till musik är som att ha sin bästa vän eller tränare på ridbanan, menar Inger. 
- Har du musik som passar, så att du vet att "det här är galopp", blir hästen så himla avspänd. Jag tror att hästar kan känna tydligt om ryttaren börjar bli avspänd, då blir hästen också avspänd. Handen blir bra, det sitter en mjuk figur på ryggen och då blir hästen också en mjuk figur.

Kan ge en "knuff"
Att det är "rätt" musik att rida till kan också påverka ekipaget. 
- Vissa hästar är kortspringiga, de behöver knuffas på framåt, medan vissa ryttare rider som att de stulit hästen och behöver komma tillbaka lite. 
Det gäller alltså att påverka så att ekipaget blir ännu bättre. När Inger avgör vilken musik som passar ser hon dessutom på ekipagets utseende. 
- Alla ekipage, utan undantag, har ett eget uttryck.
Många som gör koreografi till kür börjar fundera på vägar och tar sedan tag i musiken.
- För mig är det tvärtom. Om jag ska kunna dansa tango ska jag höra tango. Sedan kan jag lägga in piruetter i rytmen, så att säga. Det är jag benhård med och det har gått väldigt bra i 15 år, säger Inger Gemzell.

Handlar om takt och rytm
Hon menar att man måste lära sig rida till sin musik.
- Många juniorer har rätt smal musiksmak och det är ju unga människor, de kan inte känna till alla miljoner låtar som finns. Jag brukar bjuda på det - säga att "om du inte tycker om den här musiken som jag valt så byter vi.".
Efter en kort stund brukar ryttaren känna takten och vad musikens rytm gör för ekipaget, säger Inger.
- Och jag har aldrig behövt byta musik. När man upplever detta rider man bättre, man är mer avspänd, hästen blir mjukare och då  är själva küren ganska enkel att utforma. "Här lägger vi slutor, känn på den, här gör vi en fattning". Det bara flyter på.


Ingers kürordning
1. Vänja hästen vid musik.
2. Hitta rätt musik.
3. Lära sig höra musik, och kunna rida och lyssna samtidigt. 
4. Sätta ihop de obligatoriska rörelserna till en koreografi så att de passar musiken.

Syfte:
Att börja i rätt ände när du skapar en kür.

Svårighetsgrad:
Medel-avancerad.

Tänk på:
Försök hitta uttrycket hos "ditt" ekipage.

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Inger Gemzell.
Bor: I Sollentuna strax norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr.
Jobbar som: B-tränare och videoproducent. Gör kürmusik. Gör filmproduktioner, till exempel om utbildningsskalan. Är filmmakare i botten.
"När jag själv skulle rida Grand Prix och kür för 20 år sedan sade de 'gå hem och fixa lite mellan bandspelarna och hitta nån musik.' Jag kom på att jag ju både hade teknik och studio, tog en bandning av en Grand Prix som jag ridit och på den vägen blev det. Jag har bundit ihop min produktion med ridningen."
Roligast med att vara tränare: Att få göra kür är en sådan förmån! Det är jättefina hästar och jätteduktiga ryttare. När de tindrar med ögonen och upptäcker hur kul det är - det är är själva kicken. För jag tycker att det ska vara roligt att rida och det ska vara roligt både för häst och ryttare.
Läs mer på: www.image52.se

Del 2)

Välj och sätt ihop din egen ridmusik

Det är väl bara att ta musik man gillar, klippa ihop den och rida till? Nej, så enkelt är det inte att musiksätta en uppvisning, menar kürmakaren Inger Gemzell. Här tipsar hon om hur du ska gå till väga.

 

Tipstack till: Inger Gemzell
Text: Hege Hellström
Foto: Tomas Holcbecher

Förra dressyrövningen handlade om att vänja hästen vid musik, då krävdes en musikanläggning. Nu krävs ytterligare teknik - en videokamera. Men det behöver inte vara krångligt att musiksätta en riduppvisning eller ett kürprogram, det räcker med enkla prylar, säger proffset Inger Gemzell.
- Ha en kompis som filmar, det är enklast om det finns ett litet stativ. Be kompisen filma två minuter skritt, två minuter trav och två minuter galopp. Filma när gångarterna är som bäst. Om du har kommit så långt ska du givetvis filma passage och piaff också.
Ta sedan med filmen hem och spela upp den i tv:n eller på dator. Sedan kan du spela musik du själv gillar till, och se hur den passar.
- Ofta upptäcker man att den inte passar så bra. Tyvärr är det inte samma sak att välja musik till en tävlingskür som att digga musik på kammaren, säger Inger.
Hennes främsta tips är att man ska försöka ställa sig vid sidan av.
- Det gör jag när jag ber en kund att få in en film med sex minuters ridning. Jag tittar snabbt. Hur ser skritten ut, traven, galoppen? Man ska inte behöva spola på en timmes videokasett, då blir man ju tokig.

Fånga uttrycket
När du sitter där och försöker se dig själv utifrån, försök att få en känsla för uttrycket. Är det klassiskt eller jazz? Hur ser takten ut?
- Jämför hästens takt med musikens takt. Om det inte stämmer kan man mecka med takten lite, men inte för mycket. Plus-minus tio procent fungerar. Ändrar du mer låter det som att du har våldfört dig på musiken.
Sedan börjar Inger prata om rytm.
- Vad är det? Takten stampar man med fötterna, men rytm, det är när takten vandrar genom kroppen och blir "svänget". Då kan du bredda ditt musikval, du behöver inte bara titta på "bomp-bomp-bomp", gör man det blir det inte så musikaliskt vackert.

Ska passa tillsammans
Det gäller också att hitta någon sorts helhet i programmet. Om du hittat den perfekta travmusiken ska den passa in med musiken du väljer till skritt och galopp.
- Kürmusiken ska vara stödjande, men den ska ha sin egen clou. Om jag ska göra en kür, och tycker att det är en riktig liten jazzgosse jag ser och att det skulle passa med jazz till traven, kan jag använda jazz även till galoppen och skritten. Det blir ett slags jazzpotpurri kring de olika takterna.
Inger menar att vi borde bli lite mer öppna för gångarternas takter.
- Vi har länge talat om att skritten är fyrtaktig, traven tvåtaktig och galoppen tretaktig, men så är det inte nu. Vissa hästar har sådant svävmoment i galoppen att det blir "ett-två-tre-åååh-ett-två-tre-ååååh. Skritt- och galoppmusik kan vara nästan samma.

Nyttigt att se film
Det finns gott om enkla redigeringsprogram att arbeta med om man vill, berättar Inger.
- Alla behöver inte bli redigerare som jag, men jag tror att det är väldigt nyttigt att se sig själv på sin häst i de här tre gångarterna.
Först när du valt musiken kan du börja jobba med koreografin, menar Inger. Mer om det i nästa dressyrövning.

Syfte: Att skapa ett eget kürprogram.

Svårighetsgrad: Avancerat.

Tänk på det här: Följ gärna en röd tråd, så att du inte växlar mellan olika musikstilar för mycket.

 


FAKTA OM TRÄNAREN

Namn: Inger Gemzell.
Bor: I Sollentuna strax norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr.
Jobbar som: B-tränare och videoproducent. Gör kürmusik. Gör filmproduktioner, till exempel om utbildningsskalan. Är filmmakare i botten.
"När jag själv skulle rida Grand Prix och kür för 20 år sedan sade de 'gå hem och fixa lite mellan bandspelarna och hitta nån musik'.
Jag kom på att jag ju både hade teknik och studio, tog en bandning av en Grand Prix som jag ridit och på den vägen blev det. Jag har bundit ihop min produktion med ridningen.
Roligast med att vara tränare: Att få göra kür är en sådan förmån! Det är jättefina hästar och jätteduktiga ryttare. När ryttarna tindrar med ögonen och upptäcker hur kul det är - det är själva kicken. För jag tycker att det ska vara roligt att rida - och det ska vara roligt både för häst och ryttare.
Läs mer på: www.image52.se

 

Del 1)

Svårighetsgrad: Bas

www.hippson.se

Ljud och musik är något hästen måste vänjas vid för att kunna vara trygg. FOTO: Tomas Holcbecher

Sugen på kür? Höj musiken!

Ska du tävla i kür? Då MÅSTE du skruva upp volymen. Det menar dressyrtränaren och kürproducenten Inger Gemzell, som delar med sig av sina bästa tips om hästar och musik.

 

Tidningen Hippson innehåller fördjupande material som inte finns på sajten - Prenumerera här!

Tipstack till: Inger Gemzell
Text: Hege Hellström
Foto: Tomas Holcbecher

- Att rida till musik är lite skrämmande för många, men man tillmäter küren alltmer betydelse. Hela dressyrens framtid kommer att hänga på küren och man måste faktiskt öva den tekniska biten. Att det låter och skramlar - helst ska det dåna - det måste man öva, säger Inger Gemzell.
Hon har gjort musik till kür i många år och upplever att det finns gott om dressyrfolk som tystar ner allt på träning.
- Vissa säger "tyst tyst", och det är gräsligt onödigt för det är väldigt stökigt på kürtävlingar. Hästarna måste lära sig att acceptera att det knastrar och låter i högtalare. 

Börja lågt
Börja med låg musik och vänj hästen vid det. Gå sedan gradvis uppåt med volymknappen, så småningom ska du inte vara rädd för att låta det raspa i högtalarna. Att byta mellan radiostationer är ett bra tips för att få fram mindre harmoniska ljud.
Rid alltså dina vanliga pass - men med musik. När musiken börjar få högre volym gäller det att ha de andra ryttarna med sig.
- Säg till att den och den dagen, den och den tiden, är det hög musik i ridhuset, tipsar Inger.

Vad ska man rida till?
- Det man själv tycker är kul. Rap, klassiskt, allt möjligt. Och du kan gärna känna efter, "Hur känns det att lyssna på min musik när jag rider?". Det svåra med kür är att man både måste lyssna och rida. Lyssnandet är viktigt för att få konstnärliga poäng. 

Sätt musiken på ett "lätt" ställe
En vanlig invändning är "men vi har ju ingen musikspelare".
- Det är så enkelt att det måste finnas en sådan för dagligt bruk. Ett par högtalare kopplade till en vanlig liten förstärkare, kopplade till en radio. Det ska sitta i ridhöjd så att man blir van att sätta sig på sin häst och ta med egna cd-skivor. Eller sätta på radion eller koppla in sin Ipod, säger Inger.
Ett tips är att ha en liten låda runt grejerna eftersom damm och fukt förstör teknik.
- Det ska vara lättillgängligt - är det inte det blir det bara stökigt och då avstår man. Vi har enkla grejer hemma, men de ger bra ljud.
Ett par-tre tusen kronor borde räcka för investeringen, säger Inger. Om det finns basala saker som eluttag alltså.
- Det är sant, vissa bygger nya ridhus och tänker inte på så basala grejor.

 

Syfte: Att vänja hästen vid musik och "rasp i högtalarna".

Svårighetsgrad: Bas-avancerad, beroende på hur känslig din häst är för ljud. Ju känsligare hästen är desto mer ska den öva. En bonus är att när hästen väl vant sig vid musik kan det ta bort lite "läskiga ljud" som den annars kan uppmärksamma.

Tänk på: Fixa en permanent ljudanläggning där du rider. Det behöver inte kosta mycket och är inte så krångligt som många tror.

 

 

FAKTA OM TRÄNAREN
Namn: Inger Gemzell.
Bor: I Sollentuna strax norr om Stockholm.
Utbildning inom hästvärlden: B-tränare i dressyr.
Jobbar som: B-tränare och videoproducent. Gör kürmusik. Gör filmproduktioner, till exempel om utbildningsskalan. Är filmmakare i botten.
"När jag själv skulle rida Grand Prix och kür för 20 år sedan sade de 'gå hem och fixa lite mellan bandspelarna och hitta nån musik'. Jag kom på att jag ju både hade teknik och studio, tog en bandning av en Grand Prix som jag ridit och på den vägen blev det. Jag har bundit ihop min produktion med ridningen."
Roligast med att vara tränare: Att få göra kür är en sådan förmån! Det är jättefina hästar och jätteduktiga ryttare. När de tindrar med ögonen och upptäcker hur kul det - det är är själva kicken. För jag tycker att det ska vara roligt att rida, både för häst och ryttare.
Läs mer på: www.image52.se

Hästar är inte musikaliska, eller kanske lite?

 

Som att tonsätta en BMW
Küren är kronan på verket
Falukuriren

.