Att spela upp musik från nåt litet hörn..

inger

är en del av jobbet ....

anki

...liksom det är att hitta på nya vägar..

jag och anki

 

 

Kür Freestyle

 

Om man tar det bästa av två världar, i det här fallet mångårig erfarenhet av film och videoproduktion och förenar det med en av de nyaste tävlingsformerna inom hästsporten får man något man skulle kunna kalla Kür-produktion. Kür handlar om dressyrridning till musik, att jämföras med konståkningens fria program. Tack vare ett omfattande ljudarkiv, förmåga att handskas med rytmiska bilder, rytmisk redigering och rytmisk ridning har Kür-produktionen blivit en i det närmaste unik specialitet.

Varför skapa en site med kür?
Naturligtvis för att jag personligen är road av musik - takt och rytmik. Precis som när man redigerar film så kan man genom att välja rätt musik förstärka intryck och skapa engagemang. Och eftersom jag själv utbildat häst till svår klass nivå och haft förmånen att få delta på elittävling kan jag lätt förstå de svårigheter och problem många ryttare står inför nu när kür-programmen tillmäts allt större betydelse.

Vad är kür?
Vi får försöka besvara den frågan med att ställa ytterligare frågor. Är kür helt enkelt programridning med musik i bakgrunden? Eller, är kür att på ridtekniskt och artistiskt sätt tolka musik? Precis som konståkning eller balett.

Min egen uppfattning är väl att ju säkrare/rutinerad man är och ju svårare nivå man ämnar rida destå större krav ställs det på artistiskt framförande och tolkning av musiken. Att få rida Grand Prix Kür förutsätter t ex att man genomfört de obligatoriska Grand Prix programmen med ett gott tekniskt kunnande.

Starthjälp.. ett tips är man kan göra kürprogram oavsett vilken nivå man rider-som övning. Då tar man och tittar efter i dressyrprogramboken och tar reda på vilka rörelser som skall ingå. Det är bara att tänka på att inte ta in rörelser från "högre" nivå än den man ämnar rida. Dessutom är det spännande att redan på ett tidigt stadium leta reda på bra kürmusik till Din häst som Du kan rida till under det dagliga dressyrpasset

klicka på bilden så förklarar jag hur jag gör